Wat is eigenlijk OUZO ?

 

Ouzo is wellicht de bekendste Griekse alcoholische drank met een percentage van 40-44%. Ouzo wordt gedestilleerd  in koperen ketels van een nauwkeurige combinatie alcohol , anijs (Pimpinella Anisum), steranijs (Illicium verum), kardemom (Elettaria cardamomum),  angelica (engelwortel), lindebloesem en koriander (Coriandrum sativum).
 
De precieze verhouding en ingrediënten is vaak een goed bewaard ( familie )geheim. Toch is de smaak die het meest naar voren komt die van anijs. Aanverwante anijsdranken: Raki (Turkije), sambuca (Italië), pastis (Frankrijk). Tsipouro (Griekenland) kàn lijken op ouzo als deze over anijs wordt gedestilleerd, maar dat hoeft niet het geval te zijn.
 
De meeste ouzo wordt op het eiland Lesbos gemaakt met meer dan 20 ouzofabrieken. Ouzo wordt zowel puur als met water gedronken. Puur is de drank helder, met water wordt het een iets witachtige emulsie door de anijsolie.
 
Ouzo behoort niet in de koelkast te staan, daar er dan kristalachtige schilfertjes in komen. Wel kan de ouzo met een ijsblokje erin worden gedronken.
 
Veel ouzofabriekjes zijn in familiehanden met goed bewaard gebleven geheime recepten waardoor er veel specifiek te onderscheiden smaken zijn. Helaas worden veel fabriekjes opgekocht door rijke buitenlandse firma’s, die de recepten zodanig aanpassen dat het bij een groter publiek beter in de smaak valt. Dit bevordert de export en komt de commercie dus ten goede, ten koste van de originele kwaliteit.
 
Bij een glaasje ouzo in een ouzerie, worden meestal diverse hapjes geserveerd, zoals de mezedes: iets van een salade, gestoofd vlees en groenten, sardeles pastes (in zout ingemaakte sardientjes, fasoelia (bonen), brood, gehaktballetjes, kaas, worst of gebakken vis.
 
Zij die veel naar Spanje gaan, kunnen dit culinair genieten vergelijken met een Tapasbar. Ook daar veel vis en olijven in de vitrines. Enkele Ouzo’s die op Lesbos te verkrijgen zijn: Plomariou, Pitsiladi, Smyrnio, Mini ( de fles met het bekende meisjes erop! ) , Fimi, Samara, Tikkeli, Kefi, Barbayannis (zie de homepage), Petra en Yannatsis.